AJÁNLÓ
 
22:51
2013. 04. 26.
Összeválogattam pár régi bútordarabot, melyek egy kis kreatív gondolkodással és...
A bejegyzés folyatódik
 
22:51
2013. 04. 26.
Van kedved egy kis időutazáshoz? Ha igen, akkor gyere és nézz körül egy stílusosan...
A bejegyzés folyatódik
 
22:51
2013. 04. 26.
Saláta lesz ebédre Jessica két kislánya, az 5 éves Honor és 1 éves Haven társaságában...
A bejegyzés folyatódik
 
22:51
2013. 04. 26.
 
22:51
2013. 04. 26.
Tökéletes program ráérős hétvégékre: középkori várkastély készítése dobozkartonból,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bye-bye Barbi! Már nem te vagy a legszebb a világon

2 Komment
0 Reblog

Ismered a Blythe babákat? Óriási fej, cingár test, hatalmas, kifejező szemek, dizájnos ruhák, gyönyörű, álomszerű fotók. Babák, akiknek titkuk, személyiségük és történetük van.

A Blythe baba egészen más, mint a tökéletes alakjáról, rózsaszín cukormázas világáról ismert Barbie. Míg Barbie tökéletes-nyúlánk alakjával, butácska tekintetével és letörölhetetlen  mosolyával integet Ken-nek, addig a Blythe babáknak olyan aurájuk van, ami szinte megszólal. Mikor először megláttam, beleszerettem, és azt gondoltam, nekem kell egy ilyen.



A Blythe baba története

Sok blogban lehet olvasni a babák részletes történetét, úgyhogy én csak az érdekességeket említeném. 1972-ben az amerikai Kenner cég piacra dobott egy sorozat Blythe babát, amelyet egy Allison Katzman nevű dizájner tervezett, de mivel a baba túlméretezett fejét és hatalmas szemeit a gyerekek ijesztőnek találták, ezért még ebben az évben be is fejezték a forgalmazásukat. Ez a baba tudta forgatni a szemeit és még szemszínt is váltott egy madzaggal mozgatott szerkezet segítségével. A Blythe baba bájos dizánja azonban megelőzte korát, és egészen jellegzetes manga testarányaival csak 27 évvel később lett igazán népszerű.



Gina, a megmentő

Bár alig egy évig forgalmazták a babákat, egy Gina Garan nevű tinédzser lány beleszeretett a különleges babájába. Egészen felnőtt koráig gyűjtögette az eredeti Blythe babákat és 1997-ben fotózási technikájának csiszolásához a Blythe babáit használta modellnek - ennek köszönhetően jutott el végül a baba Japánba.



NeoBlythe babák

2001-ben a japán Takara cég kiadott egy könyvet, This is Blythe címmel, a képeket a könyvhöz Gina készítette a saját 1972-es Kenner babájáról. Az album százezer példányban kelt el - ekkor kezdődött a Blythe baba új élete. A könyv kiadása után egy évvel a Takara cég kiadta az első Neo Blythe babát, amelynek tervezésében maga Gina is részt vett. A Takara játékgyárnak köszönhetően egy álomszerű, "reneszánsz" baba született, aminek az eredménye az a rengeteg fotó, amit látni lehet erről a bájos és titokzatos aurájú babáról.



Blythe babák a kifutón

Érdekesség még, hogy Japánban a babához egy látványos divatbemutató is kapcsolódott, ez volt a "Blythe Charity Fashion Show". Ezen a divatbemutatón a Blythe babák a világ leghíresebb divattervezői (John Galliano, Prada, Gucci, Vivienne Westwood, Versace) kreációinak mini változatát viselték.


Akár nyolcvanezer forintért

Az eredeti Blythe 28 cm magas, de van 11,2 cm-es Petit Blythe és Middie Blythe baba is, amit 2010-ben adott ki a Takara. Csak a legnagyobb tudja a szemszínét változtatni.  Jelenleg a Hasbro&Takara cég árul elképesztő összegekért (találtam 240 angol fontért, nagyjából 82.000 forintért is egy kis barnát) NeoBlythe babát, némelyiket csak fanatikus gyűjtők engedhetnek meg maguknak.




Itthon lehet kapni olcsó Blythe babát

A Hasbro játékgyártó cég 2004-ben indította útjára a Littlest Pet Shop játéksorozatán belül a Blythe Loves Littlest Pet Shop babát, aki 11,5 cm magas, nem tudja mozgatni a szemét, sem lecsukni, nem olyan szépen kidolgozott, de persze nagyon helyes - bár meg kell mondanom, hogy ennek az olcsó babának élőben nincs meg az a varázslatos aurája, ami Blythe baba képeken érezhető.



Élőben nem ismertem fel

A vicc az, hogy amikor megláttam a neten, és beleszerettem a babába, akkor már volt egy kis 11,5 centis Blythe babánk, csak nem tudtam, hogy maga Blythe hercegnő vigyáz a mi Pet Shop állatkáinkra. Igaz, élőben is nagyon helyes pofija van, de sokkal kisebb, mint amilyennek a fotókon tűnik, részleteiben nem kidolgozott, a szemei nem olyan kifejezőek, ruhája sem olyan dizájnos: összességében nincs meg az a varázs, amivel a Blythe-baba minden fotón levesz a lábadról.

Megpróbáltam a mi babánkról egy jó képet készíteni, hogy megmutassam, hogyan is néz ki egy párezer forintos Hasbro Blythe baba. Édes pofi azért ő is:


Csatlakozz a Helló Mangó Facebook oldalamhoz!


Nézegess Blythe babákat a Pinteresten!